Gros gemeenteambtenaren wil uitstel omgevingswet
Javascript is uitgeschakeld

Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet

Geplaatst: 29-09-2022
Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet

DEN HAAG - Zeven op de tien ambtenaren die voor hun gemeente verantwoordelijk zijn voor de invoering van de Omgevingswet, willen niet dat die wet op 1 januari 2023 wordt ingevoerd. Als toch aan die datum wordt vastgehouden, vrezen zij ernstige gevolgen voor de gemeentelijke dienstverlening. Dat schrijft vakblad Binnenlands Bestuur op basis van een peiling onder betrokken ambtenaren.

De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten en ruim honderd regels en regelingen op het gebied van ruimtelijke ordening. Daardoor moet het voor burgers en bedrijven makkelijker worden om een vergunning aan te vragen en voor gemeenten om die vergunning sneller te kunnen verlenen.

Een van de bezwaren tegen invoering van de wet op 1 januari 2023 is dat het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) - cruciaal voor de uitvoering van de wet - nog niet goed functioneert, zo blijkt uit de peiling. Ook een tekort aan personeel kan tot grote uitvoeringsproblemen leiden, zeggen ambtenaren. Er is daarnaast veel te weinig tijd om de wet goed te testen.

Slechts 16 procent van de ambtenaren wil dat de wet wèl per 2023 wordt ingevoerd, blijkt uit de peiling van Binnenlands Bestuur. Als de invoering ervan opnieuw wordt uitgesteld, vrezen deze ambtenaren dat collega’s de urgentie kwijtraken om aan de invoering te blijven werken.

De helft van de verantwoordelijke ambtenaren die aan de peiling heeft meegewerkt, ziet de invoering van de wet eigenlijk helemaal niet meer zitten. 38 procent vindt dat de wet wel moet worden ingevoerd. De Omgevingswet is al in 2015 door de Tweede en in 2016 door de Eerste Kamer aangenomen. De invoering ervan is inmiddels vier keer uitgesteld.

De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de invoering op 1 januari 2023. De Eerste Kamer houdt in beginsel vast aan invoering op die datum, maar heeft grote zorgen over het DSO. Een definitief ja laat de senaat afhangen van een onderzoek van het Adviescollege ICT-toetsing. Als dat college komende maand oordeelt dat invoering per 1 januari onverantwoord is, moet die worden uitgesteld, vindt de Eerste Kamer. Op 1 november neemt de senaat een definitief besluit.

Aan de peiling hebben 177 ambtenaren meegewerkt, die namens hun gemeente verantwoordelijk zijn voor de aansluiting op het landelijke DSO. Zij vertegenwoordigen ruim een derde van alle gemeenten. Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research.

Overig Bouwnieuws

Milieu Centraal vindt thuisbatterij voor zonnestroom geen aanrader 01-12-2022
Wiersma: hulp van pensioenfondsen bij renovatie schoolgebouwen 01-12-2022
Coalitie wil miljoenen vrijmaken voor brug en spoor in Noorden 01-12-2022
CNV: twee miljoen werkenden verwachten pensioen niet te halen 01-12-2022
De Jonge: te veel fouten met energielabels 01-12-2022
Gemeente Utrecht dwingt wijk van gas af te gaan 01-12-2022
Huizenkoper kiest vaker woning met duurzaam energielabel 30-11-2022
Schuldenaren krijgen langer om goedkoper huis te vinden 30-11-2022
Werk aan boulevard Scheveningen gestopt na stikstofuitspraak 30-11-2022
Hoger grondwaterpeil eerste stap naar beperken funderingsschade 29-11-2022
 

Onze partners

  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
Sluit deze advertentie