Heijmans combineer uitkopen boeren met oplossen woningnood
Javascript is uitgeschakeld

Heijmans: combineer uitkopen boeren met oplossen woningnood

Geplaatst: 01-08-2022
Heijmans: combineer uitkopen boeren met oplossen woningnood

AMSTERDAM - Waarom combineren we het uitkopen van boeren niet met het oplossen van de woningnood? Dat vraagt topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans zich hardop af. Hij roept de boeren op te stoppen met hun protesten tegen het stikstofbeleid zodat de overheid weer met iedereen om de tafel kan gaan.

"Als er in een gebied een groot tekort aan woningen is en door boeren ook de stikstofnormen worden overschreden, dan kan je de boeren daar uitkopen en kun je die grond gebruiken voor een nieuwe woonwijk", oppert Hillen bij de presentatie van de resultaten van Heijmans. Volgens hem zijn er zeker boeren die hierin geïnteresseerd zijn en er zouden ook veel mensen zijn die buitenstedelijk willen wonen.

"Het gaat er uiteindelijk om dat je perspectief kan bieden", zegt Hillen over het vlottrekken van de verhitte stikstofdiscussie. In zijn ogen zou het ook mogelijk moeten zijn dat boeren die om stikstofredenen eigenlijk weg moeten uit een bepaald gebied elders dan weer grond kunnen bemachtigen om hun bedrijf daar voort te zetten.

De bouwsector voelt de stikstofproblematiek ook. De onduidelijkheid over de hoeveelheid stikstof die uitgestoten mag worden leidt bijvoorbeeld tot vertraging bij aanbestedingen op grote infrastructuurprojecten. Het stikstofdossier is ook een van de redenen dat de versnelling bij de nieuwbouw van woningen maar niet op gang komt.

Over de manier waarop boeren de laatste tijd protesteren heeft de Heijmans-topman geen goed woord over. Hij vindt de blokkades van onder meer snelwegen "gevaarlijk" en "onverantwoord". Hillen is van mening dat er alleen een oplossing kan komen door met elkaar in gesprek te gaan. En dat er ook wat van de boeren gevraagd wordt is volgens hem onontkoombaar, omdat de agrarische sector nu eenmaal een grote uitstoter van stikstof is.

Voor Heijmans zijn de gevolgen van de stikstofproblemen momenteel wel beperkt, geeft Hillen aan. Maar hij sluit niet uit dat de situatie na de zomer nog verslechtert. In de bouw wordt namelijk met spanning gewacht op een uitspraak van de Raad van State later dit jaar over de bouwvrijstelling van het grote CO2-opslagproject Porthos in de Rotterdamse haven.

Deskundigen vrezen dat als de hoogste bestuursrechter die vrijstelling zou intrekken, er mogelijk meer bouwprojecten moeten worden stilgelegd. Zoiets gebeurde in 2019 ook al toen de Raad van State het toenmalige stikstofbeleid ongeldig verklaarde. Hillen denkt dat het deze keer niet zo'n vaart zal lopen. Dat is omdat hij erop vertrouwt dat de overheid met een oplossing gaat komen. "Zoiets kunnen ze gewoon niet laten gebeuren", stelt hij.

Overig Bouwnieuws

De Hypotheekshop: angst voor recessie merkbaar op woningmarkt 29-09-2022
CU en D66: kijk bij toewijzing woning ook naar totale woonlasten 29-09-2022
Hoge inflatie drukt op resultaten bouwmarkt Hornbach 29-09-2022
Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen 29-09-2022
Vattenfall wint Duitse aanbesteding voor windmolenpark Noordzee 29-09-2022
Rotterdam wil nieuwe brug over de Maas van Oost naar Zuid 29-09-2022
Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet 29-09-2022
Rapport: maatwerk nodig om starters aan huis te helpen 27-09-2022
Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond 27-09-2022
ABN AMRO: veel kantoren voldoen nog niet aan duurzaamheidseisen 27-09-2022
 

Onze partners

  • Velox
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
Sluit deze advertentie