Wake up call
Javascript is uitgeschakeld

Wake up call

Geplaatst: 25-09-2019

Met het zetten van een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft de Raad van State de sector letterlijk wakker geschud. Jarenlang was duurzaamheid een wat sluimerend thema. In de jaren negentig was het toenmalig staatssecretaris Dick Tommel die het item duurzaam bouwen op de politieke kaart zette.

Vervolgens werden eens in de zoveel tijd de energieprestatienormen van de woningen aangepast maar dit ging nimmer zonder slag of stoot. Iedere EPC-verlaging werd ter discussie gesteld. Het dreef de bouwkosten alleen maar omhoog terwijl de consument zijn geld liever uitgaf aan een dakkapel of een duurdere keuken in plaats van aan een duurzamere woning.

Die houding is bij de consument mede ingegeven door de stijgende energieprijzen de laatste jaren flink gaan kantelen. Daarnaast zijn er door de overheid flinke piketpalen gezet. De nieuwbouw moet van het gas af en in de gebouwde omgeving moet in 2050 circulair en energieneutraal zijn. Een flink aantal gemeenten willen dit al in 2040 voor elkaar hebben. Kortom, het besef dat aan duurzaamheid niet langer te ontkomen valt begon zo langzamerhand in de sector wel door te dringen.

En toen was daar dus in mei van dit jaar plotseling de Raad van State die het stikstofbeleid van de overheid naar de prullenbak verwees. Aanvankelijk werd daar nog wat laconiek op gereageerd totdat de laatste weken de ware omvang van dit besluit duidelijk is geworden. Ruim 18.000 bouwprojecten staan op dit moment op de tocht waardoor de nood op de woningmarkt met de dag groter wordt.

De commissie Remkes richt zijn pijlen zoals het er nu naar uitziet op onze veestapel en het terugbrengen van de maximum snelheid op de snelwegen. Op het moment van schrijven moet de officiële presentatie van zijn plannen nog komen. Nu kan de bouwsector achterover gaan leunen en wachten hoe het probleem in het Haagse wordt aangepakt. Het lijkt mij echter veel beter als de sector er zelf proactief mee aan de slag gaat.

Laten we de stikstofproblematiek daarom nu als een kans zien en niet als een bedreiging. Misschien zijn er behalve technische oplossingen en meer prefab ook wel andere verdienmodellen mogelijk. Bijvoorbeeld door op een andere manier naar de kosten van een nieuwbouwwoning te kijken. Die is nu gebaseerd op grond-, materiaal-, en arbeidskosten. En voor de consument tellen vooral de hypotheekkosten en energielasten. Maar juist de energielasten worden in een duurzame en gasloze woning flink lager. Wellicht ontstaan er hele andere verdienmodellen als ook de exploitatiekosten van een duurzame en gasloze woning in de berekeningen worden meegenomen?

Dus kom op bouwsector, verzin een slimme innovatieve oplossing. Zie de stikstofproblematiek als ultieme wake up call: duurzaamheid is niet langer een verplicht nummer het is een noodzaak geworden. We moeten nu echt aan de bak.

Jan-Paul Schop
Managing Director USP Marketing Consultancy

USP Marketing Consultancy is een toonaangevend marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, de installatiesector, de doe-het-zelfsector en de woonsector.

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
Sluit deze advertentie