Wat had je kunnen doen met 1700 miljoen
Javascript is uitgeschakeld

Wat had je kunnen doen met 17.000 miljoen

Geplaatst: 22-12-2021

Eindelijk is het zover. De verhuurderheffing wordt afgeschaft. Na 10 jaar geld afromen uit de sociale sector is men eindelijk in politiek den haag overtuigt dat het zo niet langer kan. Maar wat was het doel eigenlijk?

In 2013 stonden de landelijke financiën er slecht voor. De regering van VVD en PVDA keken begeerlijk naar de grote reserves bij de woningcorporaties. Onder het mom van ‘iets doen aan scheefhuren’ werd de verhuurderheffing bedacht. Corporaties mochten meer huur rekenen aan mensen met een hoog inkomen, maar dat geld moest meteen door naar het Rijk.

Helaas pakte het anders uit. Sommige corporaties zijn per jaar twee á drie maanden huur kwijt aan deze heffing. Dat wordt echt niet alleen door de scheefhuurders opgebracht. De armste huurders van het land zijn zo uitgekleed, want lonen en uitkeringen stegen natuurlijk niet mee. Volgens de PVDA was het een tijdelijke crisismaatregel. Hoe tijdelijk dat was weten we nu; ongeveer 17 miljard later als de heffing in 2023 stopt.

Ondertussen verdubbelde het aantal daklozen, groeide het aantal twintigers en dertigers die bij hun ouders wonen extreem en nam het aantal flexcontracten in de woonsector nog harder toe. Waar een woning vroeger zekerheid gaf is het nu een bron van onrust. Hoe lang mag je er blijven? En: Hoe lang kan ik het nog betalen? Daarnaast boden de verschillende kortingsregelingen voor de heffing een perverse impuls om sloopplannen uit te voeren – zoals in de Tweebosbuurt. Huidige bewoners worden zo gepasseerd en er is geen enkel ander plan meer mogelijk want de corporatie had zich al aan de sloopkorting gecommitteerd.

Het effect van verhuurderheffing was dus achteraf gezien desastreus voor de volkshuisvesting. Alleen afschaffen is een sigaar uit eigen doos. Het wordt tijd dat dit geld weer wordt geinvesteerd in woningen. En nee, niet in betaalbare middeldure huur, koopwoningen, infrastructuur of tijdelijke woningen. Elke cent dient te gaan naar keiharde volkshuisvesting. Met dit bedrag kan je bijvoorbeeld vier keer de schuld van Vestia afbetalen. Maar dat gaan we natuurlijk niet doen! -Maar daarover een andere keer meer.

Met 17 miljard kan je echte, goede sociale woningen bouwen en bestaande sociale woningen renoveren. Tegelijkertijd zou je ook een deel kunnen investeren in nieuwe vormen van corporaties waarin beschikbaarheid en betaalbaarheid boven winst gaan.

Het nieuwe kabinetsbeleid moddert echter door op de bestaande weg met een paar honderd miljoen hier en paar miljoen daar. Grote wijzigingen blijven uit. Een gemiste kans. Want het geld is er echt wel. Kijk maar naar de KLM die zo 3,4 miljard steun krijgt vanwege corona. Of een stichting die een miljard krijgt voor testen voor toegang. Het kan. Maar men wil in politiek Den Haag gewoon niet.

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
Sluit deze advertentie